Behandling av avloppsvatten: Effektivitet och skydd av utrustning genom högpresterande ytbeläggningar

ARC and Ceramic Polymer Coatings for Water and Wastewater Industry

Betong- och stålkonstruktioner i avloppsreningsverk utsätts ständigt för krävande miljöer. Processen orsakar stora skador på metall- och betongytor. Anläggningsägare som vill arbeta effektivt behöver skyddsbeläggningar och korrosionsskydd som är anpassade till deras krav.

Utrustning som används i reningsverk, t.ex. tankar, rör och pumpar, är känsliga för olika korrosionsmekanismer på grund av den korrosiva miljö de befinner sig i. För att uppnå ett optimalt långsiktigt skydd för vatten- och avloppsreningsverk måste man förstå miljöförhållandena och de specifika driftkraven. Det är viktigt att förstå exakt vad som leder till fel på utrustningen och hur dessa fel kan förebyggas. På så sätt kan lämpliga system för långtidsskydd väljas för alla delar av anläggningen.

Vilka specifika krav finns det på korrosionsskydd i avloppsvattensystem?

Lämpliga ytskyddsbeläggningar kan avsevärt förlänga livslängden på komponenter i avloppsvattensystem. Men eftersom komponenterna och materialen i sådana system utsätts för enorma miljöbelastningar kan det vara en utmaning att välja en lämplig beläggning för varje del av systemet.

Vanliga problem för metall- och betongytor i avloppsinfrastrukturen är bland annat:

  • Nötning och erosion orsakad av grova partiklar i det strömmande avloppsvattnet och slambehandling
  • Kemisk förorening på grund av avloppsvattnets mycket aggressiva karaktär och tillsatta kemikalier för desinfektion och pH-justering
  • Betongkorrosion och allvarliga angrepp på metallkomponenter på grund av biogen korrosion (särskilt i täckta avloppsvattensystem)
  • Föroreningsrisk och miljörisk på grund av läckage, sprickor och fogar som går sönder
  • Mekanisk nötning på grund av utrustningens vikt och rörelser

Tid för effektiv renovering av betongtankar och metallkonstruktioner

Efter några års drift uppvisar betongkonstruktioner i avloppssystem allvarliga skador på grund av kemiska angrepp och flödet av avloppsvatten. Den förorenade atmosfären, omgivningsmiljön, temperaturväxlingar och solljus är ytterligare faktorer – spjälkning, sprickbildning och korrosion uppstår i betongen. Stålarmeringen exponeras och korroderar och orsakar betongskador. Dessutom måste kanten på klarningsbassängerna tåla höga mekaniska belastningar på grund av rörelser och vikten från den rörliga räfsarmen.

Pumpar, skruvar, omrörare, smörj- och fettavskiljare, siktar och rörledningar drabbas av erosions- och korrosionsskador redan efter en kort tids drift om de inte skyddas på lämpligt sätt. Den effektiva driften ifrågasätts och i värsta fall uppstår fel som stör hela reningsprocessen. Regelbundet underhåll och renovering med lämpliga beläggningar är avgörande för att dessa anordningar ska fungera effektivt.

Chesterton levererar hållbara högpresterande ytbeläggningar

De keramiskt och mineralarmerade, slitstarka epoxibeläggningarna från Chesterton erbjuder hög kemisk stabilitet, nötnings- och korrosions-/erosionsbeständighet. De är därför idealiskt lämpade för applikationer i vatten- och avloppssystem.

Portföljen av skyddsbeläggningar ger olika lösningar beroende på applikationens behov. För alla krav erbjuder Chesterton effektiva korrosionsskyddssystem som möjliggör en betydande förlängning av anläggningens och utrustningens livslängd och därmed ökar avloppsreningsverkens effektivitet.

Våra avancerade ytbeläggningar erbjuder:

  • Hög motståndskraft mot nötning, aggressiva kemikalier och syror – tack vare förekomsten av keramiska och speciella armeringar i en högkvalitativ polymermatris
  • Tack vare den höga vidhäftningen till substratet förhindras underfilmkorrosion och delaminering av beläggningen
  • Högt kantskydd – mer än 70% filmtjocklek bibehålls på vassa kanter
  • Exceptionellt låg permeabilitet tack vare lösningsmedelsfria formuleringar
  • Slät yta med låg friktion – möjliggör högre flödeshastigheter, ökad effektivitet, god frigöring av fasta ämnen och enkel rengöring
  • Applicering med spackel, roller, pensel eller luftfri sprutning, beroende på produkt
  • Applicering i ett lager med snabba härdningstider – säkerställer snabb återgång till drift

Låt våra experter på korrosionsskydd ge dig råd. Tillsammans hittar vi den bästa beläggningslösningen för dina anläggningar applikationer.

Förlita dig på vår erfarenhet inom avloppsvattensektorn

Att förbättra reningsverkens effektivitet och tillförlitlighet med våra produkter är en del av vår vardag. Under många år har vi hjälpt industriella och kommunala anläggningsoperatörer över hela världen att uppnå driftseffektivitet och långsiktigt skydd av tillgångar/utrustning.

Se vårt ämne i Chestertons blogg ”Reliability Matters” : Hur man ökar pumpeffektiviteten med restaurering och skyddande beläggningar – (på engelska)


Här kan du få en kort inblick i vår mångåriga erfarenhet inom avloppsvattensektorn:

Fallstudie #1 – luftningstankar restaurerade och skyddade av ARC CS2(E) – (på engelska)

Luftningsbassängerna i ett avloppsreningsverk som byggdes på 1970-talet och som behandlar avfall från en stor livsmedelstillverkare behövde renoveras och skyddas.  

Genom projektet sparade kunden 200.000 euro jämfört med kostnaderna för nybyggnation


Fallstudie nr 2 Nytt foder i klarningsmagasin håller i över 11 år – (på engelska)

Denna fallstudie beskriver den framgångsrika restaureringen av ett klarningsmagasin med ARC S1HB – utan brister eller fel efter mer än 11 års drift


Fallstudie 3 – Renovering av en Renovering av en buffertank med keramisk polymerbetongbeläggning – (på engelska)

Ett tyskt reningsverk äger en enorm utjämningsbassäng med en längd på 70 m. På grund av extrema betongskador renoverades bassängen i stor omfattning


Slutsats

Med sina ARC och Ceramic Polymer-beläggningslinjer erbjuder Chesterton högkvalitativa industriella beläggningslösningar för den krävande vatten- och avloppssektorn. Vi hjälper dig gärna med vår erfarenhet och expertis för att hitta en idealisk lösning för beläggningsskydd för dina krav.

Du kan uppnå följande resultat med våra högpresterande ytbehandlingar:

Förlängd livslängd för utrustningen
Skydd mot korrosion, erosion, slitage och kemiska angrepp förlänger avsevärt livslängden på avloppssystem.

Minskade underhållskostnader
Mindre korrosionsskador och mindre slitage innebär färre reparationer och byten av utrustning.

Förbättrad driftsäkerhet
Skydd mot haverier och funktionsstörningar på grund av skador ökar systemets produktivitet

Vi hjälper dig gärna om du har frågor om korrosions- och erosionsskydd. Fråga eller Expert Desk för ytterligare information.

Du kan också göra ett preliminärt urval med hjälp av vår produktväljare. Våra produktkonsulter hjälper dig gärna att välja den perfekta produkten för din applikation.