Chesterton® högpresterande industriella ytbeläggningslösningar för korrosions- och nötningsutmaningar inom pappers- och massaindustrin

ARC and Ceramic-Polymer Coatings for Paper Mills

Pappers- och massaindustrin är en krävande bransch. Från barkning och vedbearbetning till kemisk bearbetning av pappersmassa och tillverkning av färdiga produkter – arbetsmomenten inom detta område är komplexa. Produktionen av papper, kartong och pappersmassa kräver många maskiner, mycket vatten och vissa kemikalier. Anläggningsoperatörer har stora utmaningar med korrosion och nötning, vilket kan påverka anläggningarnas drift och prestanda. Ökad utrustningsprestanda, arbets- och miljösäkerhet samt energibesparingar är oerhört viktigt för att tillverkarna ska kunna sänka kostnaderna och öka lönsamheten.

Hur kan Chesterton hjälpa till att förbättra effektiviteten i pappers- och massaproduktionen med högpresterande industriella ytbeläggningar?

De processer som används vid tillverkning av massa och papper från träflis, returpapper och fibrer är förknippade med höga temperaturer, höga tryck, slitage, nötning, stötar och korrosion, som alla kan påverka driften av mekanisk utrustning i olika delar av anläggningen. Höga kostnader uppstår på grund av slitage av metall- och betongytor, erosion eller kavitation i pumpar eller korrosion som orsakas av kontakt med kemikalier. Med Chestertons beläggningar kan inte bara ny utrustning skyddas för att öka tiden mellan reparation eller fel, utan även reparation och återuppbyggnad av redan skadade komponenter är möjlig för att öka livslängden, minska reservdelslagren och kan därför vara extremt kostnadseffektivt.

wood storage for paper industry

Som i alla andra branscher har pappers- och massasektorn flera huvudmål:

  • Ökad lönsamhet och tillförlitlighet
    Chesterton erbjuder en omfattande portfölj av ARC och Ceramic-Polymer Coatings som är särskilt utformade för områden där det krävs kraftigt nötningsskydd, långvarigt korrosionsskydd även i våta kemiska applikationer eller korrosionsbeständighet vid höga temperaturer. Oavsett om underlaget är betong eller stål kan användningen av Chestertons ytbeläggningar – även för ytreparationer – bidra till att förlänga livslängden på mekanisk utrustning.
  • Arbetssäkerhet och miljöskydd
    Den långsiktiga prestandan hos Chestertons industriella ytbeläggningar minskar avsevärt behovet av reparations- och underhållsarbete. Detta sparar inte bara arbetskostnader utan ökar också personalens säkerhet. Miljön gynnas t.ex. av korrekt belagda sekundära invallningar som förhindrar att kemikaliehaltigt produktionsvatten kommer ut i omgivningen. Reparation och skydd av driftsutrustning med Chestertons beläggningar bidrar också till förbättrad miljöprestanda genom att minska antalet nya delar som måste hållas i lager.
  • Energibesparing
    Applicering av släta högpresterande keramiska beläggningar på utrustning för vätskeflöden, t.ex. propellrar på omrörare, cykloner, rör och många typer av pumpar, kan öka flödeshastigheten för de vätskor som hanteras, minska energiförbrukningen, öka maskinens effektivitet och därmed bidra till energibesparingar.

Dra nytta av vår erfarenhet inom pappers- och massaindustrin

Barktrummor, timmertransportörer och flishuggar, omrörare, cykloner, fläkt- och vakuumpumpar, skruvar, massatankar, pressvalsar samt avloppsvattenbassänger och barriärtankar – alla dessa typer av utrustning kan dra nytta av ökat nötnings- och korrosionsskydd. Chestertons industriella beläggningar i produktlinjerna ARC och Ceramic-Polymer bidrar till en avsevärt ökad livslängd för maskinerna och lönsamheten för hela anläggningen förbättras avsevärt. Dessutom kan oplanerade maskinstopp på grund av oväntade fel eller skador förebyggas på ett effektivt sätt.

De högpresterande Chesterton-beläggningarna ger ett långsiktigt skydd för metall- och betongytor med följande egenskaper:

  • 100 % fasta ämnen
    Inga avdunstande lösningsmedel, vilket ökar säkerheten vid användning
    Motstår korrosion och genomträngning.
  • Maximal vidhäftningsstyrka till underlaget
    Hindrar att beläggningen släpper från underlaget, ger långsiktig prestanda.
  • Motstår underfilmkorrosion
    Möjliggör lokal reparation på små ytor.
  • Tillverkad under vakuum
    Motstår genomträngning genom beläggningen – avgörande för applikationer i väskor.
  • Keramiska och speciella partikelarmeringar
    Motstår nötning, förlänger utrustningens livslängd, minskar antalet reservdelar, minskar stilleståndstiden.
  • Beständighet mot nötning, erosion/korrosion, kemikalier och temperatur
    Ger ett långsiktigt skydd av metall- eller betongytor.
  • Kostnadseffektiva
    Jämfört med traditionella reparationsmetoder.
  • Enkel applicering
    1-skiktsapplicering med handverktyg eller luftfri sprutning sparar arbetstid och kan ofta appliceras på plats utan att utrustningen behöver flyttas.
  • Kallhärdningsteknik
    Inga heta arbeten eller svetsning krävs.

Från trä till papper – krav på ytbeläggningar för att skydda mekanisk utrustning

Först avlägsnas barken från stockarna och de bearbetas till träflis. Barktrummor och skruvar, transportörer eller rännor kräver beläggningar som är mycket motståndskraftiga mot stötar och nötning.  
Vår ARC I BX1(E) är t.ex. utformad just för sådana krävande driftsförhållanden. Hög slagtålighet, hårdhet och motståndskraft mot glidande slitage kännetecknar denna produkt, och därför används den också inom gruvsektorn.

ARC BX2(E) är utrustad med finare partiklar och används för områden inom massaprocessen, t.ex. skruvpressar och omrörare, som kräver måttlig nötningsbeständighet men ökad temperaturbeständighet och kemisk beständighet.

Tjockfilmsbeläggningen ARC 858(E) är idealisk för återuppbyggnad av kraftigt korroderade eller eroderade metallytor i pumpar eller massatankar. ARC 855(E) och ARC SD4i(E) används ofta som topplager på dessa reparerade ytor. Med ett tunt skikt skyddar detta system metallsubstrat mot nötning, erosion, korrosion och kemiska angrep

Naturligtvis omfattar Chestertons produktportfölj även beläggningar för skydd av betongkonstruktioner, t.ex. avloppsbassänger, lager-, massa- och vitvattenkistor eller sekundära invallningar med kemikalietankar.

Prata med oss! Vi hjälper dig gärna att hitta den optimala beläggningslösningen. Fråga vår Expert Desk för ytterligare information.

Du kan också göra ett preliminärt urval med hjälp av vår produktväljare. Våra produktkonsulter hjälper dig gärna att välja den perfekta produkten för din applikation.